Zpět

Ghí ve stravě sportovce

Ghí neboli přepuštěné máslo je skvělou alternativou správného tuku, který má své nezastupitelné místo i ve sportovní výživě.

Ghí se připravuje z klasického másla a v ajurvédské medicíně je považováno za produkt s prokazatelně léčebnými účinky. Na rozdíl od běžného másla neobsahuje syrovátku, vodu a mléčný cukr (laktóza). Navíc je výborně vstřebatelné a pozitivně ovlivňuje střevní prostředí, a především je velice vhodné pro Vás, pro sportovce. Tento tuk je skvěle metabolizován a rychle se mění na energii.

Sportovní výživa moc o tucích nemluví, ale přitom tuky jsou často opomíjené – jak jsem podrobně psal v předcházejícím článku ZDE, tak ghí a kokosový olej (lisovaný za studena) spadají mezi tzv. MCT tuky, tudíž tuky, které tělo umí využít poměrně rychle jako zdroj energie. A to nemluvím o dalších benefitech, které tyto tuky mají.

Vzhledem ke svému vysokému kouřovému bodu je ghí jednou z nejlepších alternativ určené ke smažení. Zároveň se dá skvěle využít i za studena např. do snídaňových kaší, nebo si občas dejte samotnou lžičku ghí jen tak.

Jak si doma připravit ghí?

Příprava je velice jednoduchá a nezabere vám více jak 25 minut. Budete potřebovat pouze máslo, hrnec a sporák. K přípravě doporučuji koupit máslo farmářské, které je kvalitnější než máslo zakoupené v obchodě, ale ani to není špatnou volbou.

Pro oživení přikládám video o kvalitních tucích ve sportu: